top of page

Okumak Neden Önemlidir?



Peygamberimize gelen ilk vahyin "oku" emri ile başlaması, yaşamı anlamanın, okuma ve kitap ile olacağının en güzel işaretidir. Doğduğu andan itibaren birçok eğitim süreci geçiren insan için okumak, en kolay ve en etkili öğrenme yoludur. İnsan beyni okuyarak beslenir ve bilgiler güçlenir. Okuyan insanların farklı bakış açıları vardır. Bilgi edinme istekleri vardır. Kitap okumak, düşünceleri besler ve güçlendirir. Tıpkı bir pusula gibi insana yol gösterir. Okuma ve kitaplar, dolayısıyla ilim, insanlığın en önemli rehberlerinden biridir. İnsanoğlunun bu hazineden yararlanması ise, ancak ideal bir okuma alışkanlığı ile olacaktır. Hepimiz kitap okumanın faydalarını bildiğimiz halde neden kitap okuma alışkanlığı kazanamıyoruz? Bu sorunun cevabı; "Çocukluğunda kitap okumayan kişiler, çoğunlukla ilerleyen yıllarda da çok iyi bir kitap okuyucusu olamazlar." şeklindedir. Çünkü kitap okuyanların belki de tamamı çocukluk döneminde kitap ile haşir neşir olmuş kişilerdir. İyi bir okuma alışkanlığı, çocukluk döneminde kazanılır. "Ağaç yaş iken eğilir." sözünü bir kez daha hatırlamak yerinde olsa gerekir. Kitap okumanın bu kadar faydası var iken herkesin bu alışkanlığı kazanması beklenir. Ama bu yararlı alışkanlığı kazanamadığımızdan "az okuyan" bir millet olduğumuz bir gerçektir. Düşünen, fikir üreten, düşündüğünü ifade edebilen ve yanlış bilgi ile doğru bilgiyi ayırabilen fertlerin sayısının artması için, çocukluk çağında kitap okuma alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir.

Ayrıca okuyan kişiler çok okumanın beraberinde getirdiği zengin kelime dağarcığına sahip oldukları için, etkileyici konuşarak hitap ettikleri kişilerde etki de uyandırırlar. Bu etki ise insanlarla ilişkileri güçlendirmekte, kişiye daha sosyal bir karakter kazandırmaktadır. Dahası, geniş kelime dağarcığı, insanın daha fazla kavramla düşünebilmesini de sağlar. Yani düşünce kapasitesini ve kültür düzeyini artırır.

Kitap okumayan nesillerin düşünme fonksiyonu giderek körelmekte, fikir üretme kabiliyetleri gerilemekte, yetersiz olan kelime hazinesi ile başarılı iletişim kurma özelliği kazanamamaktadır. Hemen her şeyi anlatma imkânı olmayan eğitim sürecinde, gençlerin yani bizlerin kendimizi okuyarak yetiştirmemiz gerekmektedir. Kitap okuyan gençlerin düşünceleri, diğer gençlere göre daha zengindir. Düşünme, bilgi ile birlikte geliştiğinden genç bildiği kadar düşünebilir.

Bilginin desteklemediği düşünceler sığ kalmaktadır.

Okumanın bizlere sayısız faydası vardır. Önemli olan bunun değerini bilmektir. Bacon’un da dediği gibi



"Okumak bir insanı doldurur, konuşmak hazırlar, yazmak ise olgunlaştırır.”


77 görüntüleme

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page